DIY - zrób to sam

DIY

Chleb pszenny na drożdżach z czosnkiem i nasionami lnu - jak zrobić? Przepisy na WINIARY

Składniki:
Miary: US metryczny
mąka pszenna/650/ 500 g
otreby pszenne 0,5 szklanki
drożdże 25 g
cukier 0,5 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
nasiona lnu 2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
woda 300 g
oliwa z oliwek 1 łyżka
oliwa doposmarowania miski 1 łyżka
Dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania:
do góry

Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniej wody, dodać cukier ,1 łyżkę mąki , dokładnie wymieszać
mąka pszenna/650/
drożdże
cukier
woda

W głebokiej misce połączyć mąkę z otrębami, dodać zmiażdżony czosnek, siemię lniane i dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczone wcześniej drożdże, wodę, sól,oliwę i drewnianą łyżką wyrobić całość na gładką masę, przełożyć na blat i wyrabiać jeszcze ok 5-6 min.
otreby pszenne
drożdże
sól
nasiona lnu
woda
oliwa z oliwek
Chleb pszenny na drożdżach z czosnkiem i nasionami lnu

Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat/jeśli wymaga podsypać mąką/i uformować okrągły bochenek składając ciasto trzykrotnie.
Chleb pszenny na drożdżach z czosnkiem i nasionami lnu

Napiąć wierzch ciasta pod spód i przełożyć do mocno naoliwionej szklanej miski/ moja ma średnicę 18 cm/łączeniem do góry. Przykryć miseczkę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
oliwa doposmarowania miski
Chleb pszenny na drożdżach z czosnkiem i nasionami lnu

Piekarnik nastawić na temperaturę 220 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kiedy chlebek podwoi swoją objętość przykryć miskę przygotowaną blachą i energicznym ruchem przewrócić ją tak by chlebek znalazł się na blaszce . Zdjąć miskę,
Chleb pszenny na drożdżach z czosnkiem i nasionami lnu

......... naciąć wierzch ciasta ostrym nożem , posypać delikatnie mąką i wstawić do nagrzanego, spryskanego wodą piekarnika. Piec 45-50 min. do ładnego przyrumienienia się skórki.
Chleb pszenny na drożdżach z czosnkiem i nasionami lnu

Chlebek kroić po całkowitym przestudzeniu.
Chleb pszenny na drożdżach z czosnkiem i nasionami lnu

Przechowywać w chłodnym miejscu zawinięty w lnianą ściereczkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation