Kuchnia

Przepisy

Soczewica z dynią i pasternakiem
Sałatka z soczewicy z dynią i pasternakiem

200 g soczewicy
ćwiartka dyni butternut lub innej, którą lubicie o wadze 150 g
1 pasternak
pestki dyni, słonecznika oraz siemię lniane
do przyprawienia trochę oliwy, octu balsamico i miodu, sól oraz pieprz

Soczewicę ugotować w lekko posolonej wodzie.

Obrać dynię i pasternak. Dynię pokroić w kostkę, a pasternak na słupki. Rozgrzać trochę oliwy i wrzucić pasternak i dynię. Podsmażyć przez 10 minut, aż warzywa się przyrumienią. Powinny pozostać jednak chrupiące. Delikatnie posolić i doprawić świeżo mielonym pieprzem.

Pestki dyni, słonecznika oraz siemię lniane uprażyć na suchej patelni.

Połączyć jeszcze ciepłą soczewicę z warzywami, przyprawić oliwą, balsamico i ewentualnie miodem. To danie smakuje zarówno na ciepło jak i kompletnie przestudzone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation