Kuchnia

Tort orzechowy

Tort pistacjowy
Składniki

Biszkopt:

5 jaj w temperaturze pokojowej – osobno białka i żółtka
3/4 szklanki drobnego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
odrobina zielonego barwnika spożywczego
Krem pistacjowy:

3 łyżki pasty pistacjowej klik
200 ml śmietanki 30%
60 g cukru pudru
250 g mascarpone
Krem na wierzch:

330 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
5 łyżek cukru pudru
dodatkowo – 50 g pistacji obranych i posiekanych
Nasączenie:

pół szklanki wystudzonej zielonej herbaty
saszetka cukru waniliowego
łyżka cukru
łyżka wódki
Przygotowanie:

Biszkopt:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Dno tortownicy o średnicy 22-25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj po jednym żółtku wciąż miksując, następnie powoli dosypuj cukier, dodaj barwnik. Wyłącz mikser. Do misy przesiej obie mąki, ciasto bardzo delikatnie wymieszaj. Przełóż do przygotowanej tortownicy, delikatnie wyrównaj. Wstaw do piekarnika na ok 40 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy biszkopt nie jest mokry w środku. Jeżeli patyczek jest suchy, wyjmij ciasto z piekarnika i upuść na podłogę z wysokości pół metra. Następnie wystudź. Z zimnego biszkoptu zdejmij delikatnie obręcz, oddzielając ją ostrym nożem od ciasta. Przekrój na 3 blaty.

Krem pistacjowy:

Mascarpone wymieszaj z pastą pistacjową. Mocno schłodzoną śmietankę ubij zimną końcówką na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj powoli cukier puder, dalej miksując, a następnie po łyżce masy pistacjowej. Krem podziel na dwie części.

Wierzch:

Mascarpone i śmietanką ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder.

Całość:

Pierwszy blat ułóż na paterze, delikatnie zwilż ponczem, nałóż jedną warstwę kremu, przykryj drugim blatem, który również nasącz i pokryj warstwą kremu pistacjowego. Połóż trzeci blat, również zwilż go ponczem. Jeżeli są jakieś nierówności dociśnij biszkopt w odpowiednich miejscach żeby je wyrównać.

Na wierzch i boki wyłóż bitą śmietanę, delikatnie ją wyrównując. Całość posyp posiekanymi pistacjami. Wstaw do lodówki na minimum dwie godziny i podawaj.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation