Kuchnia

amu

Ciasto na pierogi - MniamMniam.pl

Składniki na ciasto na pierogi
500 g mąki
230g - 250g wody (szklanka)
5 łyżek oleju
1 jajko
szczypta soli
Przygotowanie dania ciasto na pierogi

Zagotować wodę w czajniku, wsypać mąkę do miski. Następnie wrzątkiem zalać mąkę i rozmieszać to łyżką. Odczekać chwilę zeby przestygło i dodać jajko i olej. (nie musi byc to zimne ale dobrze by było żeby się białko nie ścieło). Zagnieść do momentu aż ciasto będzie jednolite.
Książki mówią ze teraz trzeba poczekać pół godziny ale mi sie nigdy nei chce więc odrywam kawałek ciasta i wałkuję a resztę owijam folią spożywczą zeby nie schła. I lepię pyszne pierożki. Teraz trzeba gotować 5 minut od wypłynięcia na małym ogniu. Wyjąć jednego pieroga i spróbować czy juz dobry :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation