Kuchnia

kulinaria

Prosty i szybki sernik – tiramisu
Składniki na spód:
• 160 gram pokruszonych herbatników • 30 gram roztopionego masła
Masa serowa:
• 500 gram sera sernikowego w wiaderku • 250 ml śmietany 36%
• 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej • 3 jajka
• 3/4 szklanki cukru • 2 łyżeczki amaretto • 3 łyżeczki mąki pszennej
Krem z mascarpone:
• 150 gram serka mascarpone • 400 ml śmietany 36%
• 3 łyżeczki amaretto • 3 łyżeczki cukru pudru
PRZEPIS
Sposób przygotowania:

• Herbatniki kruszymy i dodajemy do nich rozpuszczone masło, wykładamy na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

• Śmietanę z masy serowej podgrzewamy w rondelku wraz z kawą i cukrem.

• Do miski z serem, jajkami, amaretto i mąką dodajemy podgrzaną i ostudzoną wcześniej śmietanę z kawą i cukrem.

• Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

• Wylewamy na przygotowany wcześniej spód z herbatników i pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 40 minut.

• Gdy masa serowa będzie już konsystencji stałej, a w dodatku będzie już zimna, można zabrać się do przygotowania kremu z mascarpone.

• Wszystkie składniki przekładamy do miski, a następnie miksujemy do czasu aż powstanie gęsty krem, który wykładamy na górę naszego ciasta.

• Wkładamy do lodówki, aby wszystkie składniki dostatecznie stężały.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation