Kuchnia

kulinaria

PIZZA OPTYMALNA
Spód:
100 g masła
100 g mąki tortowej
100 g żółtek
20 g drożdży
(przepis z „Książki Kucharskiej” dr. Kwaśniewskiego)
Nadzienie:
150 g porów (części białe)
150 g wędzonego boczku
50 g tartego sera
150 g śmietany 30%
100 g jajek
Mąkę i masło, żółtka oraz drożdże posiekać razem. Zagnieść ciasto, podsypując niewielką ilością mąki, tak by składniki się połączyły. Tortownicę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim formę (przy rantach podnieść do góry na 3 cm). Piec w nagrzanym piekarniku (180OC) na lekko rumiany kolor. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na patelni. Wyjąć skwarki. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę porę. Na podpieczony spód rozłożyć porę, posypać skwarkami z boczku. Polać śmietaną rozbełtaną z jajkami i posypać startym serem. Posolić i popieprzyć. Zapiekać w nagrzanym piekarniku przez ok. pół godziny.

Skład w 100 g potrawy
Białko 6,8
Tłuszcz 20,0
Węglowodany 3,8
Stosunek B : T : W 1 : 2,9 : 0,6

Pizza z patelni @ RG
„Składniki:

– 50g masła,
– 120g ziemniaków a’la frytki,
– 70g boczku wędzonego,
– 50 g (jedno) jajka,
– 50 g (trzy) żółtek,
– 50g sera żółtego,
– sól, pieprz do smaku

Frytki zostały usmażone na maśle na patelni (mały ogień! – dopisek TS), dodany boczek, trochę podgrzany, wszystko zalane roztrzepanymi jajkami, lekko wstrząśnięte, nie mieszane, na wierzchu ułożony ser żółty i wszystko zapieczone na patelni na małym gazie pod przykrywką. Nie przewracane.

Pychota.”

RG danie policzył. „W całym produkcie: 410 g, 1121 kcal, 42 g Białka, 95,83 g Tłuszczu i 21,63 g Węglowodanów, w sumie może być :) ”

Dodam do powyższego, że B : T : W = 1 : 2,2 : 0,5 .



Pizza z patelni


Prawdopodobnie nie zaszkodzi się smakowitości dania jeśli ziemniaki usmaży się na smalcu (20 g), doda boczek i dopiero potem doda masło (30 g) oraz pozostałe składniki, i na maleńkim ogniu pod przykryciem dosmaży tę „omleto – tortillo – pizzę”. To tak na wypadek, gdyby nie chciało się długo czekać na usmażenie na małym ogniu ziemniaków skoro je można na smalcu smażyć na większym.
„Składniki:

– 50g masła,
– 120g ziemniaków a’la frytki,
– 70g boczku wędzonego,
– 50 g (jedno) jajka,
– 50 g (trzy) żółtek,
– 50g sera żółtego,
– sól, pieprz do smaku

Frytki zostały usmażone na maśle na patelni (mały ogień! – dopisek TS), dodany boczek, trochę podgrzany, wszystko zalane roztrzepanymi jajkami, lekko wstrząśnięte, nie mieszane, na wierzchu ułożony ser żółty i wszystko zapieczone na patelni na małym gazie pod przykrywką. Nie przewracane.

Pychota.”

RG danie policzył. „W całym produkcie: 410 g, 1121 kcal, 42 g Białka, 95,83 g Tłuszczu i 21,63 g Węglowodanów, w sumie może być :) ”

Dodam do powyższego, że B : T : W = 1 : 2,2 : 0,5 .

Prawdopodobnie nie zaszkodzi się smakowitości dania jeśli ziemniaki usmaży się na smalcu (20 g), doda boczek i dopiero potem doda masło (30 g) oraz pozostałe składniki, i na maleńkim ogniu pod przykryciem dosmaży tę „omleto – tortillo – pizzę”. To tak na wypadek, gdyby nie chciało się długo czekać na usmażenie na małym ogniu ziemniaków skoro je można na smalcu smażyć na większym.

.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation