Kuchnia

przepisy

zielona tarta cytrynowa

SKŁADNIKI:

Na formę o wymiarach 22 cm (lub 10 na 30), z wyjmowanym dnem
Na spód:
– 1 szklanka wiórków kokosowych
– ½ szklanki pestek słonecznika
– 1 szklanka orzechów ziemnych lub włoskich
– 1 łyżeczka cynamonu
– 3-4 łyżeczki dowolnej gęstej konfitury lub jedno zmiksowane jabłko

Na masę:
– 1 szklanka mleka sojowego
– skórka i sok z 3 sporych cytryn (powinna wyjść prawie 1 szklanka soku )
– ½ szklanki nierafinowanego cukru
– 2 łyżeczki agaru
– 1 łyżeczka chlorelli (użyłem tej)

Na śmietankę:
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (o zawartości kokosa powyżej 75% i tłuszczu 17%), wstawiona na kilka godzin do lodówki (lub dłużej)
– 1-2 łyżki nierafinowanego pudru trzcinowego lub 2-3 łyżki jasnego syropu z agawy

WYKONANIE:

Spód:
– wszystkie składniki prócz konfitury zmielić prawie na mąkę w malakserze. Wsypać do miski i dodać konfiturę. Powinna powstać gliniasta masa jak na trufle
– dno i boki formy wylepić masą

Masa:
– mleko połączyć z sokiem i skórką z cytryny, cukrem i agarem. Podgrzać do wrzenia. Ciągle mieszając gotować 1-2 minuty. Zestawić z ognia i dodać chlorellę. Dokładnie wymieszać
– masę wylać na spód i odstawić do wystygnięcia. Następnie włożyć do lodówki aż masa stężeje i będzie zimna

Śmietanka:
– z puszki wyjąć tylko białą, stałą część. Dodać cukier lub syrop i dokładnie zmiksować mikserem lub trzepaczką na puszysto
– za pomocą rękawa cukierniczego lub torebki na mrożonki z tylką wyciskać rozetki. Można też rozsmarować na powierzchni
– wstawić na 1-2 godziny do lodówki

DSC_0093
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation