Kuchnia

Obiady

Kuchnia w zieleni: Tarte flambee

Składniki (4 duże sztuki):
Ciasto

450 g przesianej mąki pszennej
250 ml wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju


Mąkę mieszamy z solą i olejem, dodajemy wodę. Zagniatamy aż ciasto będzie jednolite. Formujemy kulę, lekko oprószamy mąką, owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.

Masa śmietanowa

pół kubeczka śmietany 22% (zastąpiłam 18%)
pół kubeczka śmietany 36% (zastąpiłam 30%)
sól, świeżo zmielony pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek


Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Wierzch

ok. 200 g kaputy kiszonej
ok. 200 g pieczarek
ok. 150 g boczku wędzonego surowego
1 duża cebula
oliwa z oliwek do podsmażenia składników



Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Dodajemy kapustę kiszoną i pieczarki pokrojone na plasterki. Wszystki dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy boczek pokrojony w kosteczkę.
Ciasto dzielimy na 4 części, palcami formujemy cienkie placki. Nakładamy masę śmietanową, nakładamy resztę składników i wkładamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika i pieczemy ok. 10 minut (do zarumienienia ciasta i chrupkości). Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation