DIY - zrób to sam
Wielkanoc
Sernik a la Kinder Bueno
Składniki( na tortownicę 24cm)
Spód:
220 g ciasteczek zbożowych lub maślanych w czekoladzie
60 g masła
3 łyżki zmielonych orzechów laskowych (opcjonalnie)
Masa serowa:
900g twarogu do serników( 3x mielonego, z wiaderka) lub serka kremowego typu philadelphia
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
2/3 szklanki śmietany kremówki 30 lub 36%
3 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka w proszku
2/3 szklanki Nutelli
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 1600C. Tortownicę wysmarować odrobiną margaryny i wyłożyć papierem od pieczenia.
Masło stopić. Ciastka drobno rozkruszyć lub zmielić blenderem/ food procesorem. Dodać mielone orzechy, masło i dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wgnieść w dno tortownicy.
Twaróg utrzeć z cukrem, wbijać po jednym jajku. Następnie dodać jogurt, mleko w proszku i Nutellę. Powoli miksować i dodawać śmietanę do uzyskania jednolitej masy. Piec około 1 godziny. Można piec razem z naczyniem napełnionym wodą stojącym obok lub pod blaszką z sernikiem. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a następnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować np. kremem a la Kinder Bueno.
Krem a la Kinder Bueno:
3/4 szklanki drobno zmielonych orzechów laskowych( im drobniej tym lepiej)
1/2 szklanki mleka w proszku
5-6 łyżeczek cukru pudru( do smaku)
7-10 łyżek śmietany kremówki
20- 25g masła w pokojowej temperaturze
Orzechy wymieszać z mlekiem w proszku i cukrem pudrem. Wsypać do masła i utrzeć na gładką masę. Dodawać po jednej łyżce śmietany, aż do uzyskania lekkiego kremu( jeśli masa ma być wyciskana przez rękaw i bardziej trzymać kształt dodać 7 łyżek śmietany). Krem dowolnie udekorować sernik.
Smacznego:)
MA==