Kuchnia

Przepisy na całe torty

Tort czekoladowo serowy
Sos karmelowy
Składniki:

3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki śmietanki 30%
łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki orzeszków ziemnych

Cukier wsypać do rondla z grubym dnem, na średnim ogniu nie mieszając podgrzewać, aż nabierze bursztynowej barwy(uwaga, można bardzo łatwo przypalić karmel więc jeśli boicie się podgrzewać sam cukier proponuję na samym początku dodać do niej 1/4 szklanki wody, karmelizacja zajmie trochę dłużej, ale łatwiej zapanować nad nim wtedy ;) ), zdjąć z ognia, wlać połowę śmietanki(uwaga pryska), wymieszać i dolać drugą część śmietany z rozpuszczoną w niej mąką ziemniaczaną.
Masę postawić na delikatnym ogniu i podgrzewać, aż do zagotowania się, dodać orzeszki, schłodzić.


Ciasto czekoladowe
Składniki:

100g masła
2/3 szklanki cukru
2 jajka
1/3 szklanki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, cały czas ubijając dodawać po jednym jajku.
Na delikatnych obrotach miksera na przemian dodawać przesianą mąkę z proszkiem, kakao i sodą, oraz mleko(zaczynając i kończąc na suchych składnikach).
Masę podzielić na dwie części.
Masa serowa
Składniki:

600g mielonego twarodu
3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
3 jajka
pół szklanki cukru
łyżka esencji waniliowej
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki zmiksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji

Do tortownicy o średnicy 24cm wylać połowę masy czekoladowej, piec 20 minut w 180ºC. Delikatnie wysunąć, wylać połowę masy serowej, piec 20 minut i delikatnie wyłożyć pozostałą część ciasta, kolejne 20 minut pieczenia i wylewamy ostatnią, serową warstwę. Dopiekamy ok. 15 minut- środek może delikatnie drgać.Ciasto studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a następnie chłodzimy przez noc w lodówce.
Przed podaniem polewamy przygotowanym karmelem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation