Kuchnia

Drinki

MROŻONA ZIELONA HERBATA
1 l wody mineralnej niegazowanej
2 łyżeczki ulubionej zielonej herbaty liściastej
500 ml wody do zagotowania
1 płaska łyżeczka ksylitolu
duża garść liści mięty
1 cytryna
2 limonki
garść borówek
lód

500 ml wody zagotowujemy, wyłączamy gaz i odstawiamy na 3 minuty, aby przestygła. Zalewamy przygotowaną herbatę w dzbanku lub zaparzaczce w kubku. Parzymy ją przez 3 minuty, po czym przelewamy napar do dzbanka. Cytrusy należy sparzyć wrzątkiem. W kubku lub miseczce mieszamy połowę przygotowanej mięty, ksylitol i pokrojoną na ćwiartki limonką. Ugniatamy wszystko dokładnie, najlepiej tłuczkiem barmańskim lub od moździerza. Taką mieszankę dodajemy do dzbanka. Z połówki cytryny wyciskamy sok, a resztę kroimy w półplasterki lub ćwiartki. Wkładamy do dzbanka, dodajemy borówki i resztę mięty, wlewamy wodę i dodajemy lód.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation