Kuchnia

specjalności dla każdegol

Just My Delicious: Precle

Precle
Składniki na ciasto:
100ml mleka
20g świeżych drożdży
50g cukru
250g mąki pszennej
40g miękkiego masła
Mleko podgrzej aż będzie letnie. Dodaj do niego rozdrobnione drożdże oraz cukier i pozostaw na 5 minut w spokoju. Po upływie tego czasu dodaj mleko wymieszane z drożdżami i cukrem do mąki oraz masła. Wyrób elastyczne i jednolite ciasto i pozostaw w cieple do podwojenia objętości na ok 30-50 minut. Następnie wyrośnięte ciasto podziel na kilka równych części (u mnie 8). Z każdej uformuj długi wałeczek i złóż go na kształt precla.

Precle pojedynczo wrzuć do garnka z gotującą się wodą i wyjmij je z niej np. przy pomocy łyżki cedzakowej po około 10-15 sekundach. Wyłóż je na pokrytą papierem do pieczenia blachę.

Dodatkowo:
1 jajko
czarnuszka
sól
chilli w płatkach
cukier perlisty
Powierzchnię każdego precla posmaruj roztrzepanym jajkiem. Następnie obsyp wybranym dodatkiem i piecz w 200C przez ok 15 minut.


Sugestie: Do wody, w której zamierzasz gotować precle dodaj odrobinę oliwy z oliwek, aby precle się nie lepiły. Precle są według mnie idealną przekąską lub dodatkiem do śniadania. Świetnie sprawdzą się zabrane w podróż lub na uczelnię, do pracy, czy szkoły.

Wersja light: Część mąki pszennej zastąp żytnią lub razową. Zmniejsz ilość cukru, zastąp go ksylitolem, cukrem trzcinowym lub stewią w proszku.

Pytanie: Jak przechowywać precle?
Odpowiedź: Precle możesz przechowywać do kilku dni w puszce lub hermetycznym pojemniku, a możesz je też zamrozić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation