Kuchnia

ciasta, ciasteczka

Ciasto przekładane gotowanym serem

CIASTO
3 szkl mąka pszenna
2/3 szkl cukier puder
3 szt żółtka
4 łyżki śmietana
2 łyżeczki proszek do pieczenia
25 dag masło lub margaryna
3 łyżki kakao
Masa serowa
1,3 kg ser twarogowy
20 dag cukier puder
15 dag masło
3 szt jajka
2/3 szkl mleko
1 szt budyń śmietankowy
3 łyżeczki żelatyna
1 szt galaretka cytrynowa
2 szt polewa czekoladowa got
3-4 kostki czekolada
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i bardzo dokładnie posiekać. Dodać cukier puder, żółtka, 3 łyżki śmietany, szybko zagnieść ciasto. Następnie podzielić na 3 części. Dwie części ciasta połączyć z kakao i łyżką śmietany. Oba ciasta włożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować i upiec 3 blaty, 2 ciemne i 1 jasne. ( blaszka o wymiarach 38/26 ) Każdy blat piec w temp 180 stopni przez 15 minut.
Ser twarogowy dokładnie zmiksować w malakserze lub 2 razy przemielić w maszynce. wymieszać z mlekiem, budyniem i roztrzepanymi jajkami.
Masło z cukrem pudrem rozpuścić w garnku, dodać ser doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5 minut ciągle mieszając. Żelatynę i galaretkę wymieszać w 1/3 szkl wrzącej wody, połączyć z serem.Połowę lekko przestudzonego sera wyłożyć na ciemny blat,
Następnie przykryć jasnym, wyłożyć resztę sera i przyłożyć drugim ciemnym blatem. Odłożyć do lodówki do stężenia. Zimne ciasto oblać polewą czekoladową.
Gotowe ciasto posypać startą czekoladą.
Ciasto pokroić po całkowitym ostygnięciu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation