Kuchnia

pizza

Ciasto na pizzę

porcja na 4 sztuki

500 g mąki typ 550
15 g świeżych drożdży ( lub połowę mniej suchych )
7 łyżek oliwy
7 szczypt soli
ciepła woda – ile potrzeba

W miseczce wymieszaj drożdże w małej ilości ciepłej wody. Dodaj garść mąki, aby powstał rzadki rozczyn. Całość dokładnie wymieszaj – nie powinno być grudek. Przykryj ściereczką i odstaw na minimum 2 godziny.
Po tym czasie wysyp resztę mąki, a na środek wlej rozczyn. Dodaj oliwę i sól. Systematycznie dolewaj ciepłej wody – ile potrzeba ( mniej więcej 3/4 szklanki ). Wyrabiaj dość długo, aż ciasto będzie elastyczne i dość miękkie.
Kiedy ciasto będzie gotowe, uformuj z niego kulę i przykryj ściereczką. Pozostaw do podwojenia objętości – na mniej więcej 1 godzinę.
Następnie lekko wyrób ciasto i podziel je na 4 porcje.
Jeśli od razu robisz pizzę – rozwałkuj placek o średnicy około 35 cm. Resztę ciasta możesz schować do woreczka i przechować w lodówce, lub zamrozić.
Ułóż na pizzy ulubione dodatki i piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 230° C ( ja piekę pizzę na kratce wyłożonej pergaminem )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation