Kuchnia

deserowo

Torcik z gruszkami bez pieczenia
Składniki:
1kg gruszek + 2 gruszki
4 goździki
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka cynamonu
starta skóra z połówki cytryny
4 łyżeczki żelatyny
cukier do smaku
150g herbatników
4 łyżki masła
aromat waniliowy
dekoracja:
200ml śmietany kremówki
1 fix do śmietany
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 gruszka
wiórki czekoladowe

Gruszki umyć, 1kg owoców obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki.

Zagotować 1 szklankę wody z goździkami, imbirem, cynamonem, skórką cytrynową i jeśli ktoś chce, z cukrem. Dodać gruszki i gotować 10 minut.

Żelatynę zalać odrobiną ciepłej wody i rozpuścić.

Wyjąć z gotujących się owoców goździki i zmiksować kompot gruszkowy na mus. Dodać żelatyną i mieszać, aż się rozpuści.

Ciastka pokruszyć, dodać masło, parę kropli aromatu waniliowego i wyrobić masę. Wylepić nią dno tortownicy o średnicy 22cm, wstawić do lodówki.

Gdy puree gruszkowe przestygnie, 2 gruszki umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i drobno pokroić, wsypać do masy gruszkowej, wymieszać. Przelać mus do tortownicy wyłożonej herbatnikami i wstawić do lodówki, aż stężeje.

Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem waniliowym i fixem. Przed podaniem torcik udekorować pokrojoną gruszką i bitą śmietaną, posypać wiórkami czekoladowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation