Kuchnia

deserowo

Ciasto „Jajko sadzone” | Smaki Weroniki

Ciasto;
3 jajka
0,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka


Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,olej i mleko.
Całość utrzeć i wyłożyć na blaszkę o wym. 30 cm x 38 cm (wysmarowaną i obsypaną bułką tartą)
Ciasto rozsmarować łyżką po całej powierzchni blaszki i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st.C na około 15 minut.

IMG_8762

Masa;
1 kg chudego mielonego twarogu
800 ml. Śmietany 30%
4 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny (30 g)
0,5 szklanki zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą,odstawić aż napęcznieje po czym rozpuścić na małym płomieniu.
Ser utrzeć z cukrem pudrem(nie za długo bo zrobi się wodnisty)
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywno,dodać do utartego sera i ciepłą żelatynę.
Całość szybko utrzeć i wlać na ostudzone ciasto.

Dodatkowo przygotować;
1 dużą puszkę połówek moreli (820 g)
(Morele odsączyć,a sok zachować)
0,5 szklanki zimnej wody
3 łyżeczki żelatyny (15 g)

Żelatynę zalać wodą,odstawić aż napęcznieje po czym rozpuścić
1 szklankę soku z osączonych moreli,wymieszać z ciepłą rozpuszczoną żelatyną,odstawić aż zacznie tężeć
Na cieście ułożyć połówki moreli i delikatnie każdy owoc pokryć tężejącą galaretką
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation