Kuchnia

Tortowa Pychota

Torcik z nutellą i serkiem mascarpone

Składniki na biszkopt:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao



Składniki na krem:

250 g śmietany kremowki 36 %

250 g serka mascarpone

4 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny w odrobinie gorącej wody

+ 8 łyżek nutelli w temp. pokojowej



Składniki na poncz:

1/2 szklanki zaparzonej czarnej herbaty z 1 łyżeczką soku z cytryny



Dodatkowo:

około 50 g podprażonym i pokojonych orzechów ziemnych lub laskowych do dekoracji



Do miski wbić białka jaj, żółtka odłożyć. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować tak długo, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć spód papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i przelać gotową masę biszkoptową.

Piec w 180 stopniach około 35 – 40 minut (do suchego patyczka). Wyciągając biszkopt z piekarnika zrzucić go z wysokości naszych kolan na podłogę lub deskę. Zostawić do całkowitego ostudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i ostudzoną żelatynę. Dodać porcjami ser mascarpone i delikatnie wymieszać. Z masy odjąć 1/3 do miseczki, a do reszty dodać nutellę i wymieszać aż składniki się połączą.

Ostudzony biszkopt przekroić na trzy równe części.

Pierwszy blat nasączyć 1/3 części herbaty, wyłożyć jasny krem i przykryć 2 blatem. Drugi blat nasączyć 1/3 części herbaty i wyłożyć połowę ciemnego kremu, przykryć 3 blatem. Trzeci blat nasączyć resztą herbaty i wyłożyć na wierzch i boki resztę ciemnego kremu. Boki udekorować podprażonymi orzechami.

Schłodzić i przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation