Kuchnia

Tortowa Pychota

Tort bezowy z orzechami włoskimi

Składniki:
Beza:

6 białek (ok. 180 g)
250 g miałkiego cukru (do wypieków)
150 g zmielonych orzechów włoskich
3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 50 g)
szczypta soli

Krem:

400 ml śmietanki 30 %
250 g serka mascarpone
30 g gorzkiej czekolady (zmielonej)
50 g zmielonych orzechów włoskich
2-3 łyżki cukru pudru do smaku
1 łyżka cukru waniliowego

Beza z orzechami włoskimi

Przygotowanie:
Beza: Do misy przelej chłodne białka, dodaj szczyptę soli, następnie ubij je stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy (po 1 łyżce, cały czas dokładnie miksując). Gdy piana będzie już gęsta i błyszcząca, dodaj do niej mąkę ziemniaczaną, czekoladę i mielone orzechy – wymieszaj mikserem (tylko do połączenia składników) na najwolniejszych obrotach.
Na blachach ułóż papier do pieczenia, narysuj cztery równe kółka (ok. 20 cm średnicy), następnie delikatnie przełóż w te miejsca bezę, delikatnie wyrównaj.
Bezy wstaw do rozgrzanego do 140°C piekarnika i piecz z włączonym termoobiegiem przez około 40-50 minut, aż beza ładnie się zarumieni. Następnie wyłącz temperaturę, a bezę pozostaw w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Krem: W misce ubij zimną śmietankę, następnie dodaj serek mascarpone i cukier puder, delikatnie wymieszaj. Dodaj zmieloną czekoladę oraz orzechy i ponownie delikatnie wymieszaj (najlepiej łyżką).
Przygotowanym kremem podziel na cztery części, następnie przekładaj ostudzone blaty bezowe – krem będzie ostatnią warstwą.
Tort bezowy udekoruj orzechami włoskimi i roztopioną czekoladą.

http://najsmaczniejsze.pl/2013/12/tort-bezowy-z-orzechami-wloskimi/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation