Kuchnia

Tortowa Pychota

Tort serowo – truskawkowy | Cukrowa Wróżka

Na tortownicę 24 cm:
Biszkopt:
4 jaja
1/3 + kopiasta łyżka mąki
1/3 + kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 1/3 szklanki cukru pudru
Mus truskawkowy:
1 1/2 szklanki truskawek – świeżych lub mrożonych
3/4 szklanki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
Krem serowy:
600 g twarogu śmietankowego lub mielonego jak na serniki
250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
3/4 szklanka cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Dekoracja:
cukier puder
I ewentualnie słodka,mocna herbata do nasączania biszkoptu



Zaczynamy od biszkoptu: żółtka ucieramy z połową cukru przez około 5 minut, aż otrzymamy bardzo puszystą masę. Białka ubijamy, a kiedy zacznie formować się piana, dosypujemy resztę cukru pudru i ubijamy jeszcze jakieś 3-4 minuty, aż będą sztywne i lśniące. Za pomocą drewnianej łyżki lub na najwolniejszych obrotach miksera łączymy pianę z żółtkami, a na koniec z przesianymi mąkami. Masę nakładamy do natłuszczonej i wysypanej lekko bułką tartą tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach ok. 25 – 30 minut, aż wierzch będzie zezłocony. Można zrobić próbę patyczkiem. Po upieczeniu biszkopt zostawiamy na 15 minut w formie, pzry uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjmujemy go i studzimy całkowicie na kratce. Po ostudzeniu przekrajamy na pół. Możemy delikatnie nasączyć go herbatą.


To teraz mus: truskawki z cukrem blendujemy na puree. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki chłodnej wody, a kiedy napęczniej, podgrzewamy na małym gazie do rozpuszczenia (nie do zagotowania!). Łączymy żelatynę z kilkoma łyżkami puree, a następnie z resztą truskawek. Kiedy mus zacznie tężeć, wylewamy go na na połowę biszkoptu z założoną obręczą.


Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Stopniowo dolewamy śmietankę. Miksujemy do uzyskania aksamitnej, puszystej konsystencji. Masę wykładamy na mus i delikatnie rozsmarowujemy. Przykrywamy drugą połową ciasta. Odstawiamy je na kilka godzin do schłodzenia, a na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation