Kuchnia

PYSZNOŚCI

sorbet truskawkowy
składniki:
10 dużych truskawek
szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy (ok150 ml)
cukier do smaku w zależności od słodkości truskawek
1,5 łyżeczki soku z limonki
1 łyżka amaretto

wykonanie:

sok z pomarańczy i cukier podgrzewamy w rondelku aż cukier się rozpuści. gotujemy jeszcze minutę, zdejmujemy z ognia, kiedy ostygnie wstawiamy do lodówki.

truskawki rozdrabniamy w blenderze, wstawiamy do lodówki.

kiedy sok i truskawki schłodzą się, mieszamy je ze sobą, dodajemy sok z limonki i amaretto, przelewamy do pojemnika (ok. pół litra) i wstawiamy do zamrażarki. po zmrożeniu możemy co jakiś czas miksować sorbet, żeby pozbyć się kryształków wody, sorbet będzie wtedy bardziej gładki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation