Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto marchewkowe

Składniki:

Ciasto:

•350 ml oleju roślinnego
•400 g cukru
•200 g marchwi (utartej na tarce)
•4 jajka ubite
•30 g zmielonych orzechów włoskich (opcjonalnie)
•350-400 g mąki
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•2 łyżeczki sody oczyszczonej
•2 łyżeczki mielonego cynamony
•szczypta soli

Polewa:

•270 g serka kremowego
•5 łyżek cukru pudru
•2/3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i natłuść tortownicę.

Składniki ciasta wsyp do dużej miski i wyrób mikserem, aż będzie gładkie. Przygotowane ciasto włóż do natłuszczonej foremki lub tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 50-60 minut. Upewnij się, że ciasto jest gotowe wbijając drewniany patyczek do ciasta. Jeżeli wyjęty patyczek będzie suchy, możesz wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

Kiedy ciasto jest w piekarniku możesz przygotować lukier. Zmiksuj kremowy serek, cukier puder i sok z cytryny. Tak przygotowaną polewą oblej ostygnięte ciasto.

Smacznego!

http://bitethisgoodie.blogspot.se/2013/03/aunt-meryls-carrot-cake-ciasto.html#!/2013/03/aunt-meryls-carrot-cake-ciasto.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation