Kuchnia

ciasta

Odwrócone ciasto z rabarbarem - składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

500 g rabarbaru (waga oczyszczonego)
40 + 200 g cukru
110 + 30g miękkiego masła
2 duże jajka
1 łyżeczka skórki z cytryny
1 szklanka mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu naturalnego

Rabarbar kroimy na kawałki długości 3-4 cm, przekładamy do miski, zasypujemy 30 g cukru, mieszamy i odstawiamy.

110 g masła ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając, dodajemy jajka, jedno po drugim, czekając, aż pierwsze dobrze wymiesza się z masłem. Wsypujemy też skórkę z cytryny.
Odwrócone ciasto z rabarbarem
Następnie, cały cas ubijając, dodajemy na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jogurt. Miksujemy, aż składniki się połączą.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boki formy delikatnie smarujemy masłem. Na papierze układamy pokrojone w małe kawałki 30 g masła - mniej więcej równomiernie. Na masło wysypujemy rabarbar, wyrównujemy, by mniej więcej stanowił równą powierzchnię, na którą wykładamy szpatułką cisto, Wyrównujemy wierzch.
Odwrócone ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 40-50 minut - do suchego patyczka. Studzimy w piekarniku.

Ciasto obkrawamy i odwracamy je na paterę lub talerz - najlepiej przykrywając formę talerzem, by ciasto mogło swobodnie na niego spaść. Otwieramy tortownicę, zdejmujemy spód i papier do pieczenia z wierzchu ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation