Kuchnia

Kuchnia

Przepis na włoski deser z galaretką "Fragola"

Co kupić
Galaretka

400 ml naparu z zielonej herbaty:
300 ml naparu do galaretki
100 ml naparu do nakropienia biszkoptu
50 g cukru
1 łyżeczka żelatyny
30 ml zimnej, przegotowanej wody
sok z 1/2 limonki


Mus

230 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
200 g śmietanki 30% Pilos UHT, ubitej
125 g serka mascarpone
50 g cukru pudru
sok z limonki, do smaku


Nakropka

100 ml naparu z zielonej herbaty
30 g zmiksowanych truskawek
30 g cukru pudru
Sok z 1/2 limonki


Dekoracja

świeże truskawki
biszkopty słodkie Savoiardi
patyczki Basini
plastry limonki


Jak zrobić

poziom: średni porcji: 4 czas: 3h 0min
Galaretka z zielonej herbaty

Żelatynę namaczamy w wodzie. Do 300 ml gorącego naparu z zielonej herbaty (300ml) dodajemy sok z limonki, cukier oraz namoczoną w wodzie żelatynę.

Dokładnie mieszamy i wystudzamy.
Mus truskawkowy

Truskawki miksujemy (30 g zmiksowanych truskawek odkładamy do nakropki).

Serek mascarpone łączymy z cukrem pudrem i ubitą śmietanką.

Następnie dodajemy zmiksowane truskawki, jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy również sok z limonki do smaku.
Nakropka

Wszystko razem zagotować i wystudzić (można dodać odrobinę wódki)
Dekoracja

Na dno pucharka lub kieliszka wsypujemy około 50 g świeżych, pokrojonych truskawek.

Zalewamy je wystudzoną galaretką z zielonej herbaty i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Na stężoną galaretkę z truskawkami wykładamy trochę musu truskawkowego (możemy użyć również rękawa cukierniczego).

Na mus kładziemy nasączony nakropką biszkopt i dalej wykładamy mus. Wstawiamy do lodówki na około 30-45 minut.

Dekorujemy pokrojonymi truskawkami, patyczkami oraz plastrami limonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation