DIY - zrób to sam

wypieki

Kostka jogurtowa z truskawkami

Składniki na biszkopt:

4 jajka
szczypta soli
100 g drobnego cukru do wypieków
90 g mąki pszennej tortowej
35 g skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną wymieszać, przesiać.

Blachę prostokątną o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

W misie miksera umieścić białka. Rozpocząć ubijanie. Po lekkim spienieniu się białek dodać szczyptę soli. Ubić, do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas ubijając. Po zakończeniu ubijania dodać żółtka i ubić. Dodać przesianą mąkę ze skrobią, delikatnie wymieszać szpatułką.

Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć do formy, wyrównać.

Piec w temperaturze 175ºC przez około 18 - 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, formę opuścić z 30 cm na podłogę (by biszkopt pozostał prosty, można pominąć) i pozostawić do wystudzenia.

Mus jogurtowy:

500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
500 g jogurtu greckiego, schłodzonego
80 g cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii
18 g żelatyny w proszku lub 6 listków żelatyny
70 ml wody

Połowę jogurtu lekko podgrzać, mieszając, zdjąć z palnika.

Żelatynę zalać 70 ml wody odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, dodać do ciepłego jogurtu, dokładnie wymieszać, lekko przestudzić, ale nie można dopuścić do stężenia. Wystudzony jogurt wymieszać z resztą jogurtu.

Śmietanę kremówkę, wanilię i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić. Do ubitej śmietany dodać jogurt, na 3 tury, delikatnie mieszając szpatułką aż do połączenia.

Ponadto:

poncz: 1/4 szklanki wody wymieszanej pół na pół z sokiem z cytryny (lub z Limoncello)
1/2 do 3/4 szklanki gęstego dżemu truskawkowego
1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w połowie wody zalecanej na opakowaniu (czyli w 250 ml) i wystudzona
300 - 400 g truskawek, pokrojonych w plasterki

Wykonanie

Z biszkoptu delikatnie zdjąć brązową skórkę (lepiej nasiąknie, choć nie jest to konieczne). Nasączyć ponczem. Posmarować niegrubą warstwą dżemu truskawkowego (jeśli warstwa będzie zbyt gruba mus będzie się 'ześlizgiwał' z dżemu). Na dżemie rozprowadzić równo mus jogurtowy, wyrównać. Schłodzić w lodówce do stężenia musu, przez około 2 godziny. Po tym czasie na wierzchu musu poukładać plasterki truskawek, zalać galaretką w temperaturze pokojowej. Odstawić do steżenia.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation