Kuchnia

DESERY

Galeria Smaku: Mus malinowo-czekoladowy
Składniki na 2 porcje:
100 g malin
15 g cukru pudru
3 g żelatyny
20 ml wody
200 g śmietany 30 %
2 żółtka
50 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej/deserowej

Żelatynę wymieszać z wodą, odstawić na 10 minut. Maliny zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić np w mikrofalówce. Wymieszać z malinami. Wyłożyć na dno 2 pucharków. Odłożyć do lodówki na około 30 minut do stężenia.
Śmietanę ubić na sztywno. Jajka sparzyć gorącą wodą. Żółtka ubić w drugiej misce. Połączyć z ubitą śmietaną. Oba rodzaje czekolad rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Jeżeli się mocno ociepliła, przestudzić. Wymieszać z masą. Mus czekoladowy wyłożyć na maliny. Odłożyć do lodówki na 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation