Kuchnia

kolacja

Przepis na Naleśniki po turecku - jak zrobić - MojePrzepisy.pl

Naleśniki po turecku

Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 30 min.
Opis

Wyśmienity smak, piękny aromat i bardzo łatwe wykonanie to niewątpliwe zalety tej potrawy. Uwaga! Danie to jest bardzo sycące, więc dodatkową jego zaletą jest to, że wystarczy usmażyć małą ilość naleśników (to dla tych, którzy nie przepadają za tą czynnością ;)

Składniki

jajka 2 szt
mleko 1 szkl
woda 1 szkl
mąka 2 szkl
oregano 2 łyżki
cebula 2 szt
mięso mielone wieprzowo - wołowe 1/2 kg
koncentrat pomidorowy 1 mała puszka
przyprawa Gyros 2 łyżki
serek homogenizowany 1 małe opakowanie
czosnek 3 ząbki
olej 2 łyżki
jogurt naturalny 3 łyżki
sól 1 szczypta
Sposób przyrządzenia

Przygotować ciasto naleśnikowe:
Ubić jajka z dodatkiem soli a następnie dodawać na przemian mleko, wodę i mąkę (stale miksując), zaś na koniec oregano, po czym usmażyć naleśniki.

Przygotować farsz:
Cebulę pokroić w cienkie półkrążki i zeszklić na oleju. Dodać mięso i podsmażyć stale mieszając, by mięso się rozdrobniło. Po około 5 minutach dodać koncentrat pomidorowy i przyprawę Gyros.

Przygotować sos:
Serek homogenizowany połączyć z jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę a następnie dokładnie wymieszać.

Nałożyć farsz na naleśniki i dokładnie rozsmarować na całej powierzchni, po czym zwinąć. Tak przygotowane naleśniki polać sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation