Kuchnia

Kluchy

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami suszonymi (pieczarkami)
ilość sztuk: 50 pierogów

Farsz do pierogów
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
30 dkg pieczarek /grzybów suszonych/
1 cebula
2 łyżki masła
2 kiszone ogórki
1 jajko

2 łyżki bułki tartej
do smaku sól, pieprz, majeranek
Ciasto na pierogi
40dkg mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
1 szklanka gorącej wody

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min. › Gotowanie: 10min. › Gotowe w: 40min.

Pieczarki oczyścić, poszatkować. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na połowie masła, włożyć pieczarki, udusić. Dodać przyprawy,jajko, bułkę tartą wymieszać z ugotowaną kaszą gryczaną i startymi na tarce ogórkami.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Cienko rozwałkować i następnie szklanką wykrawać krążki, na każdym układać farsz i na koniec zlepić brzegi. Ugotować w osolonym wrzątku.
Podawać na ciepło podsmażając na pozostałym maśle lub ugotowane i posypane podsmażoną na maśle cebulką.

rada

Jeżeli nie posiadamy ogórków kiszonych możemy dodać od 2-3 łyżek gęstej śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation