Kuchnia

Ciasta i torty

Pycha sernik...

Składniki na 8 porcji:
(forma 20 cm)

Na spód:

200 g czekoladowego biszkoptu, lub ciemnych czekoladowych kruchych ciastek
6 łyżeczek cukru
100 g roztopionego masła

Masa serowa:

500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (ja używam Tesco)
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
otarta skórka z cytryny
sok z połowy cytryny
1/8 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki pasty waniliowej

Wierzch:

serek mascarpone
2 łyżki cukru pudru
truskawki do dekoracji



Wykonanie:

Biszkopt lub ciastka rozkrusz w malakserze, dodaj cukier i chwilę rozdrabniaj.
Wsyp do formy i wlej masło.
Wymieszaj dłońmi. Wyklej dno i boki tortownicy.
Wstaw do lodówki.

Piekarnik nastaw na 180 stopni.

Ser utrzyj z cukrem, skórką i sokiem z cytryny oraz jajkami na puszystą masę. Dodaj wanilię pieprz i mąkę.
Chwilę miksuj.
Wlej do formy wyklejonej ciastem i piecz 40 minut.
Studź w piekarniku, aż będzie letni.

Schłódź w lodówce, najlepiej całą noc.

Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem łyżką.
Nałóż na wierzch sernika. I udekoruj umytymi truskawkami.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation