Kuchnia

Bezglutenowo

Mini pączki serowo-kukurydziane. Bez glutenu.

2 jajka
60 g cukru trzcinowego
1 łyżka cukru waniliowego
250 g sera białego półtłustego
250 g mąki kukurydzianej
1 1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 łyżka spirytusu
olej do smażenia
cukier puder

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić do białości.
Ser rozkruszyć widelcem i stopniowo dodać do masy jajecznej.
Na koniec do całości wmieszać za pomocą silikonowej szpatułki mąkę z sodą i solą oraz dodać spirytus. Ciasto powinno być na tyle gęste, by dało się z niego uformować malutkie pączuszki. Jeśli jest za rzadkie, dosypać jeszcze trochę mąki.
W garnku rozgrzać olej.
Smażyć pączki partiami dbając, by były dobrze wysmażone w środku.
Wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia z oleju.
Usmażone pączki ułożyć na paterze i oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation