Kuchnia

Z działki na stół - przetwory

Sałatka z młodej kapusty, ogórków i cebuli

Składniki:
1 ½ kg młodej białej kapusty
1 ½ kg zielonych ogórków
½ kg cebuli
1 główka czosnku
pęczek szczypiorku
pęczek liści selera
8 listków laurowych
Zalewa:
½ szklanki oleju
4 łyżki octu 10%
2 łyżki soli
1 łyżka cukru

Sposób wykonania:
Młodą kapustę opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Zielone ogórki opłukać i w skórce pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Szczypiorek i seler, opłukać, osuszyć i pokroić. Do dużej miski przełożyć kapustę, zielone ogórki, cebulę, czosnek, szczypiorek i seler. Dodać olej, ocet, sól i cukier. Wszytko razem dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. Następnie ponownie wymieszać i gotową sałatkę przełożyć do czystych i suchych słoików. Z boku do każdego słoika włożyć po 2 listki laurowe. Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy. Składniki wystarczą na około 4 słoiki po 900 ml.

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,salatka_z_mlodej_kapusty_ogorkow_i_cebuli
Copyright © Smaczny.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation