Kuchnia

kulinaria

Pieguski
Długo nie lubiłam się ze swoimi piegami, ale czego nie można zwalczyć, nie ma wyjścia, trzeba polubić, pocałunki słońca na nosie też.

Ciastka pieguski lubiłam zawsze, a ta domowa wersja znanych ciasteczek, smakuje mi nawet bardziej niż oryginał.

Inspiracja: ciasteczka owsiane

Składniki:

- 80 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajo
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1,25 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

- posiekana czekolada ( 1/2 tabliczki gorzkiej i 1/2 białej )

- garść rodzynek

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, mąkę proszek do pieczenia, sól, płatki owsiane, czekoladę i rodzynki. Masa będzie gęsta, więc należy wyrobić ją dłońmi.

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczyć.

Piec około 20 min w 180 st. C.


Smacznego.
sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation