Kuchnia

ciasta

♣♣Białe ciasto komunijne♣♣


Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

blaty biszkoptowe:
6 białek
1 szklanka cukru
4 łyżki mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem kokosowy:
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki
8 łyżek wiórków kokosowych
1 żółtko
3/4 szklanki cukru pudru
200 g masła
poncz:
100 ml likieru kokosowego lub adwokat
100 ml przegotowanej wody
dodatkowo:
płatki kokosowe

Składniki na blaty biszkoptowe dzielimy na pół i pieczemy dwa oddzielne ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier. Następnie partiami dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Składniki lekko, ale dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Blaty pieczemy około 20 - 25 min. i odstawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy krem kokosowy. Jedną szklankę mleka gotujemy, a w drugiej mieszamy wiórka kokosowe, mąkę i żółtko. Mieszaninę wlewamy na gotujące mleko i mieszamy, aż powstanie budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy budyń. Blaty ciasta nasączmy likierem wymieszanym z wodą. Na pierwszy blat wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugim blatem i rozsmarowujemy resztę kremu. Wierzch posypujemy płatkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation