Kuchnia

kociołek-grill- ognisko

Marynowane szaszłyki warzywne z grilla
Co kupić
2 czerwone papryki
2 zielone papryki
1 średniej wielkości cukinia
2 czerwone cebule
1 bakłażan
1 cebula biała
Marynata
2 łyżki octu balsamicznego Acentino
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
6 łyżek oliwy z oliwek Primadonna
świeże zioła, posiekane: bazylia, tymianek, rozmaryn
5 ząbków czosnku, drobniutko posiekanych
sól, pieprz
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 1h 15min
Ważne!
Aby zrobić sosy do szaszłyków, zobacz przepis na Kuchni Lidla: Trio sosów do grilla.
Drewniane patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie co najmniej godzinę.
Przygotowanie
Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w kostkę (ok. 3 x 3 cm). Tak samo przygotowujemy pozostałe warzywa.
Łączymy oliwę, ocet, posiekany czosnek i sok z cytryny, a następnie mieszamy z ziołami. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pokrojone warzywa wkładamy do marynaty i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Nadziewamy na nie na przemian zamarynowane warzywa. Grillujemy szaszłyki po 5-7 minut z każdej strony. Podajemy z sosami do grilla.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation