Design

Design

Fasola pieczona z kabanosami i papryką
Składniki:
500 g fasoli (ja użyłam pięknego Jasia karłowatego)
300 g kabanosów wieprzowych
1 duża czerwona papryka
1 mała chili (lub duża - jak kto woli)
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 ml passaty pomidorowej
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżka oregano
sól

Fasolę namaczamy na noc w wodzie, najlepiej żeby wody było przynajmniej dwa razy więcej niż fasoli. Na drugi dzień całość gotujemy 1,5 h pod przykryciem (w tej samej wodzie, w której się moczyła), z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, od czasu do czasu można ściągnąć szumowiny z powierzchni. W razie potrzeby, można dolać wody. Kabanosy kroimy w grubsze plasterki, paprykę w dużą kostkę, cebulę w małą kostkę. Najpierw smażmy na patelni kabanosy (bez oleju), powinny puścić tyle tłuszczu, że nie będzie potrzeby dodatkowo niczego dolewać. Potem dorzucamy do nich paprykę i cebulę, smażymy 2 minuty. Do fasoli dodajemy passatę, rozdrobnione czosnek i chili, usmażone kabanosy z cebulą i papryką, doprawiamy solą i oregano. Wszystko mieszamy i przelewamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i pieczemy około 45 minut w 200 stopniach. Ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation