Kuchnia

Chlebek, bułeczki

Brioche
Składniki:

23 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka
375 g mąki tortowej
50 g cukru pudru (u mnie drobny do wypieków)
2 łyżeczki soli
3 jajka + 1 roztrzepane jajko
175g bardzo miękkiego masła
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do kubka, dodać ciepłe mleko, 1 łyżeczkę cukru pudru/drobnego i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Zmieszać mąkę z cukrem pudrem/drobnym i solą, dodać drożdże z mlekiem, zacząć miksować. Wbić 3 jajka i miksować mieszadłem przez 5 minut (lub wyrabiać ręką - 8 minut). Dodać miękkie masło i miksować kolejne 5 minut (ręką - 10 minut).

Ciasto przełożyć do lekko wysmarowanej olejem plastikowej miski i wstawić do lodówki na całą noc.

Formę 32 x 8 cm wysmarować olejem (u mnie mała keksówka i foremki na muffiny). Ciasto pokroić nożem na 16 równych części, uformować kuleczki i wkładać je do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na 3 godziny.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez 15-18 minut na złoty kolor. Studzić przez 10 minut w foremce, później wyjąć na metalową kratkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation