Kuchnia

przetwory

MojeTworyPrzetwory: Sos truskawkowy z limonką, bez cukru


Składniki:

2 kg truskawek
2 limonki - skórka z 1 sztuki, sok z 2 sztuk
koło 30 listków stewii

Przygotowanie w Speedcooku:
odszypułkowane truskawki i umieścić w naczyniu miksującym, ustawić obroty na 3 i czas 5 sekund
listki stewii umyc i drobniutko pokroić, dodać do truskawek, ustawić tylko 1 obrót, temperaturę 100 stopni, czas 10 minut
dodać otartą skórkę i sok z limonki, gotować jeszcze 5 minut w tych samych ustawieniach, czyli 1 obrót, temperaturę 100 stopni
gorący sos nakładać do czystych i suchych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem, żeby się porządnie zassały






Przygotowanie tradycyjne:
truskawki umyć, odszypułkować, umieścić 1,5 kg truskawek w całości w garnku z grubym dnem, pogotować na średnim ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając
następnie przy pomocy blendera zmiksować prawie na gładki sos
pozostałe truskawki - 0,5 kg - pokroić na 4-6 części i dołożyć do musu, dodać drobniutko pokrojoną stewię i pogotować jeszcze z 7-8 minut
po tym czasie dodać skórkę i sok z limonek, wymieszać i pogotować kolejne 10 minut już na większym ogniu, cały czas mieszając
gorący sos nakładać do czystych i suchych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem, żeby się porządnie zassały
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation