Kuchnia

Konfitury i nie tylko

Dżem malinowo-melonowy z miętą

Składniki na 4 słoiczki o pojemności 250 ml:
500 g miąższu z melona
350 g malin
300 g cukru 3:1
1 limonka
kilka listków mięty

1. Zmiksować miąższ z melona z malinami i sokiem z limonki (skórkę zachować).
2. Puree przetrzeć przez gęste sitko, wymieszać z cukrem i zagotować.
3. Od czasu zawrzenia gotować 4 minuty, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, do gorącego dżemu (będzie rzadki, ale po pasteryzacji i stygnięciu zgęstnieje) wrzucić drobną posiekaną miętę i skórkę z limonki. Wymieszać, zostawić pod przykryciem przez 3 minuty.
4. Całość przelać do wyparzonych słoików*, zakręcić i poddać pasteryzacji**.

* Wyparzanie słoików - Słoiki i nakrętki umyć pod gorącą wodą, włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 10 minut.
** Pasteryzacja - napełnione słoiki włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation