Kuchnia

serniki

Sernik truskawkowo-śmietankowy

Na spód:

180 g masła

230 g ciastek zbożowych (najlepsze są mało słodkie i lekko słone)

70 g płatków migdałowych

Na białą część:

700 g schłodzonego twarogu sernikowego w wiaderku

300 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 %

180 g cukru pudru

1 opakowanie cukru wanilinowego

80 ml wrzątku

25 g żelatyny

Na truskawkową część:

500 g truskawek

1 łyżka soku z cytryny

300 g schłodzonego twarogu sernikowego w wiaderku

200 ml schłodzonej śmietanki kremówki

130 g cukru pudru

80 ml wrzątku

25 g żelatyny

Do dekoracji:

½ szklanki schłodzonej kremówki 30 %

½ opakowania śmietanfixu

1 łyżeczka cukru pudru

małe truskawki z ogonkami



Blaszkę o wymiarach około 38 na 38 (u mnie kwadratowa tortownica) wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotować ciasteczkowy spód. Płatki migdałowe uprażyć na suchej, gorącej patelni, aż ładnie się zarumienią. W malakserze zmielić ciastka „na mąkę”. Masło roztopić. Do rondelka z płynnym masłem wsypać zmielone ciastka, płatki migdałowe i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na przygotowaną blaszkę, wyrównać i delikatnie ubić łyżką. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny (najlepiej do zamrażarki na około 15 minut).

Przygotować pierwszą warstwę sernika. Rozpuścić żelatynę we wrzątku- odważyć żelatynę, w naczyniu z miarką odmierzyć 80 ml wrzątku, wsypać żelatynę i energicznie mieszać, aż do rozpuszczenia wszystkich granulek żelatyny. Przestudzić. Odważyć 700 g twarogu sernikowego i umieścić w misce. W drugim naczyniu ubić 300 ml śmietanki kremówki. Do serka dodać przesiany przez sitko cukier puder i cukier wanilinowy-zmiksować. Dodać ubitą śmietankę- krótko zmiksować na średnich obrotach. Wlewać strumieniem jeszcze lekko ciepłą żelatynę jednocześnie dokładnie i energicznie miksować (tak by dobrze rozprowadzić płynną żelatynę). Przelać na schłodzony spód, zabezpieczyć formę folią spożywczą i umieścić w lodówce,, na około 1,5- 2 godziny.

Gdy dolna warstwa sernika już odpowiednio stężeje (może to być szybciej niż podałam wyżej) przygotować różową warstwę. Truskawki zblendować z sokiem z cytryny i cukrem pudrem na gładki koktajl. W niedużym naczyniu ubić śmietankę. W dużej misce umieścić twaróg, zmiksować go z koktajlem truskawkowym, następnie dodać ubitą śmietankę i jeszcze krótko miksować do połączenia całości.Na koniec wlać jeszcze lekko ciepłą żelatynę i znowu dokładnie i energicznie miksować (tak by dobrze rozprowadzić płynną żelatynę). Przelać na sernik, wyrównać, zabezpieczyć formę folią spożywczą i wstawić do lodówki na kolejne kilka godzin.

Przed podaniem można udekorować odrobiną bitej śmietany. Ubić pół szklanki kremówki, ze śmietanfixem i łyżeczką cukru pudru (zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu smietanfixu), przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować każdą porcję deseru. Na wierzchu ułożyć małe truskawki lub połówki większych.

(Można również pominąć dekorację śmietanką, a na każdej porcji ułożyć tylko po świeżej truskawce)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation