Kuchnia

lody

Sorbet morelowy

Składniki:

1 kg moreli
3 łyżki miodu
sok z połowy cytryny
pół szklanki syropu kukurydzianego lub golden syrupu lub syropu cukrowego

Morele przepołowić i odpestkować. Ułożyć na blaszce rozcięciami ku górze, polać miodem i piec przez 20 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, wystudzić.

Wystudzone morele i pozostałe składniki umieścić w blenderze kielichowym i zmiksować do momentu otrzymania puree (można też użyć blendera ręcznego). Przelać do naczynia, przykryć folią spożywczą i schłodzić do temperatury lodówkowej, najlepiej przez całą noc.

Schłodzoną mieszankę na sorbet przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Przełożyć do pojemniczka, przykryć i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.

Sorbet można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i by sorbet był bardziej puszysty. Zamrozić.

* Syrop cukrowy - do niedużego garnuszka nalać pół szklanki wody, dodać 2/3 szklanki cukru (lub mniej), wymieszać. Zagotować do rozpuszczenia się cukru i pogotować około 3 - 4 minut. Zdjąć z palnika, wystudzić, można zrobić to dzień wcześniej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation