Kuchnia

Przepisy

Krem z pieczonego czosnku z serem camembert

4 ząbki czosnku
1 l bulionu drobiowego
4 ziemniaki
1 por
4 cebulki dymki
1 szczypiorek
1 mały jogurt grecki
2 liście laurowe + 4 ziarenka pieprzu
oliwa
sól i pieprz
ser camembert

Czosnek nacinamy, umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 st przez 8 min. Cebulkę dymkę, szczypiorek i por siekamy na drobne plasterki.
W garnku podsmażamy na oliwie posiekane warzywa, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i ząbki pieczonego czosnku. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, szczyptę soli i ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu przez 15 min. Odstawiamy z ognia, dodajemy jogurt grecki i miksujemy. Doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy z kawałkiem sera camembert.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation