Kuchnia

kuchnia

Sałatka ryżowa z wieprzowiną

Składniki

150 g ryżu długoziarnistego
375 ml bulionu drobiowego
250 g szynki wieprzowej
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
3 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki czerwonej papryki
300 g marchwi
1 zielona papryka
1 łyżka masła
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu, sól
30 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania

1

Ryż wsypać do wrzącego bulionu i dusić pod przykryciem. Mięso po­kroić w cienkie, długie plastry i pod­smażyć na mocno rozgrzanej oliwie. Dodać sos sojowy, ocet, łyżeczkę cukru i paprykę. Dusić 5 minut.
2

Obraną marchew pokroić w cienkie paski. Paprykę pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona i pokroić w paski. Warzywa smażyć 3 minuty na roz­grzanym maśle z dodatkiem 2 łyże­czek cukru.
3

Wszystkie składniki wymieszać, przy­prawić solą, sokiem z cytryny I mio­dem. Odstawić do przestudzenia pod przykryciem, po czym ponow­nie wymieszać i doprawić do sma­ku.
4

Przed podaniem na stół sałatkę posypać płatkami migdałowymi, lekko uprażonymi na suchej patelni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation