Kuchnia

Słodkości

Składniki na około 11 babeczek:

120 g masła
110 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
150 g mąki pszennej
50 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki likieru kawowego (45 ml)
120 g białych "Michałków", z grubsza posiekanych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, wymieszać szpatułką. Wlać likier kawowy, posiekane "Michałki" i wymieszać.

Formę do muffinek (wielkość klasyczna) wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do papilotek wypełniając je do 3/4 ich wysokości.

Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 15 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Krem michałkowy:

500 ml śmietany kremówki 36%
140 g białych "Michałków", pokrojonych na mniejsze kawałki

Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka. Podgrzać. Dodać pokrojone "Michałki" i podgrzewać, mieszając, do ich rozpuszczenia.

Zdjąć z palnika, lekko wystudzić, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Zimny krem przed samym podaniem babeczek ubić na sztywno (końcówką do ubijania białek). Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki (np. Wilton 1M) i udekorować babeczki. Oprószyć drobno posiekanymi solonymi orzeszkami ziemnymi.

Uwaga: krem jest delikatny, więc należy dekorować przed samym podaniem. Później babeczki przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation