Kuchnia

Przepisy

Smaki Na Talerzu: Placki ryżowe z porem, cebulą i pepperoni

Składniki (na około 20 placków):
1 woreczek ugotowanego ryżu (ok. 400 g po ugotowaniu)
1 papryczka pepperoni średniej wielkości (ja miałam dwie małe - zieloną i czerwoną)
4-5 cebul dymek ze szczypiorkiem (lub osobno zwykłe cebule i szczypior)
ok. 5 cm białej części pora i ok. 10 cm zielonej części pora (hihi, czy ktoś jeszcze podaje ilość pora w centymetrach?;))
1 nieduży korzeń pietruszki
1 ząbek czosnku (chyba, że chcecie mieć bardzo pikantne placki to 2)
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
lubczyk
bazylia
1 łyżeczka słodkiej papryki
natka pietruszki (suszona lub świeża)
pieprz
sól
olej/oliwa do smażenia
trochę bulionu/rosołu do duszenia warzyw - jeśli nie macie, to pozostańcie przy oleju/oliwie


Przygotowanie:
Cebule i czosnek obrać, umyć i posiekać. Umyć też papryczkę, szczypior, pora i pietruszkę.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i dodać posiekane cebule z czosnkiem. Dusić na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając i dolewając po trochu bulion/rosół.
W papryczce odkroić ogonek, przekroić ją na pół, pozbawić nasion, pokroić w paseczki, a następnie na drobne kawałki. Szczypior i pora drobno pokroić. Pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Dorzucić wszystko do cebuli i dusić razem.
Ugotowany ryż wysypać z woreczka do miski i rozdrobnić ewentualne grudki widelcem.
Gdy warzywa będą miękkie, całą zawartość patelni przełożyć do miski z ryżem. Dodać przyprawy i wymieszać*. Jak już uznamy, że placki są dobrze doprawione, dodać jajka i 2 łyżki mąki, a następnie dobrze wymieszać.
Na patelni dobrze rozgrzać tłuszcz i łyżką stołową nakładać placki. Smażyć z obu stron na złoto. Gotowe placki układać na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
* Jeśli chodzi o ilość przypraw, zalecam próbować podczas mieszania - dostosujecie wtedy smak potrawy do gustu domowników. Zachęcam też do powąchania ryżu zmieszanego z warzywami zanim zaczniecie smażyć kotleciki - prawda, że piękny zapach? Uwielbiam szczypior i pora :))))) Zapach, smak, kolor! Mhmmm...

Polecam podawać z soczystą surówką lub sałatką.

PRZEPIS II

Składniki:

2 szklanki ugotowanego ryżu,
2 jajka,
4-5 łyżek mąki,
garść sezamu,
garść natki pietruszki,
2-3 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
olej do smażenia.
Wykonanie:

Ryż mieszam z jajkami i mąką. Dodaję przeciśnięte ząbki czosnku, sezam i pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewam olej. Ciasto ryżowe nakładam łyżką i smażę z obu stron na złoty kolor. Placki podaje same lub z dowolnym sosem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation