Kuchnia

KLUSKI PIEROGI PLACKI

Zdjęcia dla przepisu: Farsz do kapuśniaczków przepis dodany przez Alex_M - Przepisy kulinarne - Internetowa książka kucharska

Farsz do kapuśniaczków
Ile porcji: 1
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas smażenia: 15 min.
Opis
Smaczny farsz o wielu zastosowaniach.
Składniki
kapusta kiszona domowa 0,5 kg
pieczarki 300 g
cebula 1 sztuka
liść laurowy 1 sztuka
ziele angielskie 2-3 ziarna
pieprz czarny mielony do smaku
olej 2 łyżki
Sposób przyrządzenia
Kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby kapusta była przykryta.
Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie (2-3 ziarna), można dodać kminku jeśli ktoś lubi.
Gotujemy około 20 minut, aby kapusta zmiękła. Odcedzamy (wodę na razie zachowujemy). Studzimy.
W międzyczasie myjemy pieczarki, kroimy je w plasterki. Cebulę obieramy isiekamy. Na oleju szklimy
cebulę, dodajemy pieczarki ismażymy, aż puszczą sok. Odparowujemy.
Kapustę po wystudzeniu kroimy. Dorzucamy do odparowanych pieczarek. Smażymy chwilę razem.
Gdy farsz jest zbyt suchy, podlewamy kilkoma łyżkami wody, w której gotowała się kapusta.
Doprawiamy czarnym mielonym pieprzem, przestudzonym farszem napełniamy kapuśniaczki.
Można go także użyć do pierogów (trzeba zmielić – łatwiej będzie lepić pierogi) lub krokietów
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation