Kuchnia

*** COOKIES ***

Amerykańskie ciastka podwójnie czekoladowe

Składniki na 12 - 15 dużych ciastek:

110 g masła
180 g miałkiego i jasnego brązowego cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
165 g mąki pszennej
30 g kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
100 g gorzkich chocolate chips lub posiekanej gorzkiej czekolady
100 g mlecznych chocolate chips lub posiekanej mlecznej czekolady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć do połączenia. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.

Do tak przygotowanej masy dodać mąkę pszenną, kakao, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Zmiksować do połączenia. Dodać chocolate chips i zmiksować tylko do połączenia.

2 duże płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować duże kulki (najlepiej jedno ciastko upiec najpierw na próbę by dopasować wielkość ciastka po upieczeniu, jaka będzie Wam odpowiadała) i układać na blasze w dużych odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 175 - 180ºC (piekłam z termoobiegiem) przez około 10 - 12 minut.

Wyjąć z piekarnika i poczekać do lekkiego przestudzenia ciastek, następnie przenieść na kratkę.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation