Kuchnia

TORTY

Tort Mojito Limonka i mięta

Rześki i chłodny, chłodny i rześki, bardzo orzeźwiający! Zdecydowanie jeden z najbardziej chłodzących tortów na blogu. Oto jest! Szybki do przygotowania na tradycyjnym białym biszkopcie. Lekki krem limonkowy i miętowe nasączenie - smaki Mojito to smaki nadchodzącej wiosny! Jedyne co mi nie pasowało, to kolor po przekrojeniu tortu - zielony kolor likieru miętowego, którym nasączone zostały blaty... przynajmniej teraz wiem, że likier miętowy można kupić również w wersji niekolorowej ;-). Bardzo polecam!

Składniki na biszkopt:

5 dużych jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Nasączenie biszkoptu:

1/3 szklanki likieru miętowego (Creme the Menthe)*
1/3 szklanki herbaty miętowej (niesłodzonej)
1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonek
Składniki wymieszać.

Krem śmietankowo - limonkowy:

500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 2 dużych limonek
świeżo wyciśnięty sok z 1 dużej limonki
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Wszystkie składniki na krem umieścić w misie miksera (tak, wszystkie razem) i rozpocząć ubijanie (końcówką miksera do ubijania piany z białek). Ubijać do momentu otrzymania gęstego, ścisłego kremu - mieszadło miksera będzie pozostawiało na nim ślad a krem nie będzie spływał z łyżki.

Ponadto:

1 szklanka dżemu z kiwi lub domowej konfitury z kiwi i limonki (cytryny)
limonka pokrojona w ósemki
wiórki z białej czekolady
listki świeżej mięty do dekoracji
Wykonanie:

Odłożyć 3 - 4 łyżki kremu śmietankowo - limonkowego do wykonania rozetek na torcie.

Pierwszy blat tortu ułożyć na paterze, naponczować 1/3 szklanki ponczu (na tej warstwie biszkoptu trzyma się cały tort, nie może być zbyt mokra). Na blat wyłożyć połowę szklanki dżemu, równo wysmarować nim blat, następnie wyłożyć 1/3 kremu śmietankowo - limonkowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, posmarować resztą dżemu, następnie wyłożyć połowę pozostałego kremu śmietankowo - limonkowego, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, naponczować. Na boki i wierzch tortu wyłożyć pozostały krem śmietankowo - limonkowy, wyrównać. Boki tortu obsypać wiórkami z białej czekolady. Na wierzchu tortu wykonać rozetki z kremu wyciskając go przez rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdy (np. Wilton 1M). W rozetki powkładać limonki. Przed samym podaniem udekorować świeżymi listkami mięty (mięta szybko więdnie).

Przechowywać w lodówce.

* W wersji bezalkoholowej należy zastąpić herbatą miętową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation