Kuchnia

kuchnia

Polędwiczki w sosie musztardowym z pieczarkami | Kwestia Smaku
SKŁADNIKI

4 PORCJE
1 polędwica wieprzowa
grubo zmielony pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki oliwy
1/2 łyżki masła
300 g pieczarek
2 łyżki brandy lub whisky
3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
1 łyżeczka musztardy miodowej (lub Dijon + 1/2 łyżeczki miodu)
125 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE

Polędwiczkę pokroić na 1,5 cm plasterki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i oregano, odłożyć.
Pieczarki pokroić na ćwiartki i podsmażyć na dużej patelni na łyżce oliwy przez ok. 8 minut co chwilę mieszając. Gdy będą już zrumienione i odparowane dodać masło i obsmażać jeszcze przez ok. 2 minuty na złoty kolor. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.
Na tę samą patelnię wlać dodatkową łyżkę oliwy i rozprowadzić ją po całej powierzchni. Włożyć mięso i smażyć po około 2 minuty z każdej strony, w międzyczasie doprawiając solą.
Wlać brandy i odparować. Dodać obydwie musztardy, natkę pietruszki i wymieszać. Włożyć pieczarki oraz śmietankę kremówkę wymieszaną z sosem sojowym i zagotować. Pogotować chwilę aż sos trochę zgęstnieje. Jeśli zgęstnieje, można dodawać więcej wody.
PROPOZYCJA PODANIA

ZIEMNIAKI GRATIN / puree ziemniaczane / makaron
surówka z kapusty pekińskiej lub sałata ze śmietaną
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation