Kuchnia

kuchnia

Lambada to prosty, bardzo smaczny deser, który nie wymaga dużego nakładu pracy

Wymiary formy: 36x24 cm

Składniki:

140 g okrągłych biszkoptów (24 sztuki)
1 szklanka mleka
7 szklanek 100% soku pomarańczowego zagęszczonego
1/2 szklanki cukru
3 budynie waniliowe bez cukru (64g x 3)
1/2 l śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
2 śmietan-fix (9g x 2)
dodatkowo:
starta gorzka czekolada do posypania Przygotowanie:

Blaszkę wykładamy zamoczonymi w mleku biszkoptami. Następnie do garnka wlewamy 6 szklanek soku, dodajemy cukier i zagotowujemy. W międzyczasie w szklance soku rozpuszczamy budynie i wlewamy je do gotującego się soku. Ciągle mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Powstałym gorącym budyniem zalewamy ułożone na blaszce biszkopty i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy masa będzie zimna ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i zagęszczaczem do śmietany. Tak przygotowana śmietankę rozprowadzamy równomiernie na masie budyniowej i posypujemy czekoladą.



Deser wstawimy do lodówki i schładzamy.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation