Kuchnia

Przwetwory na zimę

Zakwas buraczany (kiszone buraki)


Składniki, 4 porcje:
· 1 kg czerwonych buraków
· 4 ząbki czosnku
· 2 liście laurowe
· 6 ziaren pieprzu
· 2 ziarna ziela angielskiego
· 3 szklanki wody mineralnej
· 1 łyżka soli

Buraki umyć i obrać, pokroić na kawałki i włożyć do dużego słoika (wkładam buraki do dwóch słoików, które mieszczą się w lodówce), docisnąć. Dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielski, pieprz.
Wodę wymieszaną z solą i przelać do słoików z buraki całkowicie je przykrywając. Potrząsnąć słoikiem aby pozbyć się pęcherzy powietrza, buraki docisnąć (aby przyspieszyć proces można na wierzch włożyć kromkę chleba razowego, który należy wyjąć kiedy rozpocznie się fermentacja). Słoik zamknąć i zostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej do czasu rozpoczęcia fermentacji. Słoik przenieść w chłodne miejsce (lodówka, piwnica). Po kilu dniach otworzyć słoik, zebrać pianę. Buraki kiszą się ok. 1 - 1½ tygodnia. Można je przechowywać podobnie jak kiszone ogórki. Kiszone buraki wraz z sokiem można użyć do przygotowania barszczu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation