Kuchnia

Pasztety, smarowidła

Pyszna pasta na kanapki
Pasta z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki
Składniki:
100 g czerwonej soczewicy
300 g czerwonej papryki (2 sztuki)
20 g sera feta
2 ząbki czosnku
tymianek
rozmaryn
pieprz, sól
5 łyżeczek oliwy z oliwek

wartość energetyczna w 100g: ok. 125 kcal
B: 8 g T: 14,5 g W: 3 g

Soczewicę wypłukać na sitku, zalać wodą, lekko posolić, gotować do miękkości. W tym czasie paprykę pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, ułożyć w nasmarowanym 1 łyżeczką oliwy naczyniu żaroodpornym, skropić 2 łyżeczkami oliwy i piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ostudzić, ściągnąć skórkę, a następnie zblendować razem z ugotowaną soczewicą, serem feta, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 2 łyżeczkami oliwy z oliwek oraz przyprawami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation